Біля Шацьких озер проведуть геологічне вивчення покладів міді

13 Липня 2016, 13:00
1713 Джерело: vidomosti-ua.com

Комісія Волиньради погодила КП "Волиньприродресурс" геологічне вивчення покладів міді поблизу Шацьких озер.

Рішення прийняли на постійній комісії Волинської облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 13 липня.

Як зазначив т.в.о. директора комунального підприємства Веніамін Туз, після того, як дослідять поклади міді, її планують видобувати на глибині 400-600 метрів шахтним способом. Він додав, що ці території, за попередніми даними, мають бути безводними. Хоча пообіцяв, що підприємство проведе аналіз, чи мають місцеві підземелля зв'язок з водою - пише Конкурент.

Зі слів члена комісії Володимира Дейна, дозволяти розробку надр на цій території є ризикованим рішенням. Депутат каже, що неподалік розміщене озеро Турське, яке обміліває. Також недалеко є озеро Святе та багато інших водойм.

-Скажу відверто: це сире рішення, – вважає член комісії.

Веніамін Туз заспокоїв депутата, заявивши, що видобуток зможуть розпочати лише після того, як детального вивчать цю територію і будуть переконані, що не може трапитися підтоплення шахти. Керівник підприємства додав, що там пробурено близько 600 свердловин і поки що проводять дослідження.

Голова Волиньської ОДА Володимир Гунчик також висловив побоювання, що шахтний метод на цій території є досить ризикованим, оскільки Шацькі озера можуть бути пов'язані одні з одними під землею.

Голова облдержадміністрації запропонував погодити це рішення при умові, що ці надра детально вивчать відповідні служби, які повинні дати експертний висновок. Також має бути створене окреме протокольне доручення.

-Якщо мідь є, її треба добувати, але ми повинні бути впевнені на 100 %, – зазначив Гунчик.

У підсумку члени комісії підтримали це рішення.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024