Безпідставні напади на працівників екологічного посту

13 Липня 2016, 10:00
На посту чергують атовці Віктор Пахалюк і Віталій Бонк 3679
На посту чергують атовці Віктор Пахалюк і Віталій Бонк

Увага до роботи екологічного поста біля урочища Венське, працівники якого беруть плату з власників транспортних засобів за в’їзд у заповідну територію Шацького національного природного парку, цього року є дуже прискіпливою. Як з боку пересічних громадян, так і контролюючих органів та журналістів. Днями Любомльська районна газета «Наше життя» у рубриці «Кажуть, що…» надрукувала інформацію про те, що нібито хтось став свідком того, як шацькі атовці зловживають спиртним під час чергування на посту.

Ситуацію прокоментував Віталій Бонк, який очолює місцеву варту порядку і є головою громадської організації «Ветерани АТО Шацького району»:

-З початку відкриття поста шестеро ветеранів АТО  долучилися до роботи на об’єкті. Працюємо позмінно. Щодня двоє атовців допомагають представникам ШНПП та поліції стежити за дотриманням порядку. Відзначу, що за цей час не було зафіксовано жодного випадку хуліганства чи іншого порушення закону. Щодо звинувачень на нашу адресу, то я з усією відповідальністю заявляю, що вони є неправдивими і безпідставними. Мої підлеглі перебувають на відкритій території, де ведеться відеозапис. Кожна наша дія зафіксована відеокамерою. Якщо хтось має докази поведінки, яка не личить працівникам посту, звертайтеся до мене. Обіцяю, що негайно будуть вжиті необхідні заходи. Проте не опускайтеся до рівня поширювачів пліток і не ображайте людей, які воювали за сході країни.

Представники Шацького національного природного парку, які чергували на посту, відзначили, що присутність атовців значно полегшила їхню роботу. Якщо в минулі роки до працівників міліції водії транспорту ставилися здебільшого агресивно, то цьогоріч до ветеранів АТО – з повагою. Відповідно до нового закону про національну поліцію, працівники посту не мають права зупиняти транспорт, який в’їжджає на територію ШНПП. Плату беруть лише з тих, хто пригальмовує, дотримуючись правил дорожнього руху. Найчастіше на посту спрацьовує ланцюгова реакція. Якщо перед знаком зупинилося одне авто – за ним вишиковується шеренга з десятка інших. Коли ж повз пост, ігноруючи всі правила, проїжджає на великій швидкості один транспортний засіб – його наслідують і наступні. Дуже часто, зі слів працівників посту, такі дії супроводжуються вигуками з ненормативною лексикою і непристойними жестами на їхню адресу.

Тут приймають екологічний збір
Тут приймають екологічний збір

Законослухняні водії вносять плату за в’їзд у заповідну зону через касовий апарат, відразу ж отримують чек. Всім, хто цікавиться правомірністю таких дій, чергові посту пред’являють цілу папку з роздрукованими законодавчими актами і нормами.

Дав коментар і директор Шацького національного природного парку Володимир Захарко:

-Останнім часом ми тільки тим і займаємося, що відбиваємося від безпідставних нападів і спростовуємо чутки. Ми чинимо відповідно до закону. Плата за в’їзд у заповідну зону практикується природоохоронними органами всіх цивілізованих країн. Таким чином отримуємо кошти, які вкладаємо у вивезення відходів з прибережних смуг озер парку, оплату праці прибиральників, немалу суму перераховуємо у вигляді ПДВ до місцевого бюджету (минулого року – 100 тисяч гривень). Натомість бачимо перед собою стіну нерозуміння з боку громадськості, упереджене ставлення і навіть агресію. Десятки тисяч людей, які їдуть на Шацькі озера, лишають після себе гори сміття. Чи задумувалися журналісти –шукачі сенсацій, що було б, якби протягом декількох днів ці сотні мішків зі сміттям не вивозилися, а лежали на палючому сонці? Радив би їм зосередити увагу на недобросовісних відпочивальниках, котрі голосно заявляють про свої права, проте і чути не хочуть про обов’язки.

На сьогодні пост працює у звичному режимі, проте керівництво парку вже задумується над тим, чи не згорнути його діяльність – як таку, що не сприймається громадськістю і не захищається законом.

Касовий апарат видає платникам чеки
Касовий апарат видає платникам чеки

 

 

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024