Від малого прикордонного руху більше шкоди, як користі?

11 Липня 2016, 12:00
1472 Джерело: novynarnia.com

Республіка Польща тимчасово скасувала можливість перетинати кордон за спрощеними правилами жителям 30-ти кілометрової прикордонної зони – лише на місяць, через проведення у країні саміту НАТО.

Таке рішення сусідньої держави спровокувало кілометрові черги на українсько-польському кордоні - пише газета "Експрес".

4-5 липня кількість автомобілів, які перетинали кордон, істотно зменшилася – із 40 до 18 тисяч, повідомляють у Бещадському відділенні Прикордонної служби України.

То чи не варто відмовитися взагалі від малого прикордонного руху, який створює канал для контрабанди та проблеми для туристів та людей, що їдуть за кордон у службових справах?

Радник при дирекції Національного інституту стратегічних досліджень Світлана Мітряєва вважає, що відмова від такого інструменту лібералізації візового режиму– "на руку" країнам ЄС, які ставлять під сумнів здатність України дотримуватися їхніх правил.

"Сьогодні перед Україною відкрилося вікно можливостей для вирішення питання про впровадження безвізового режиму з ЄС найближчим часом. Але є і правила, які Україна повинна виконувати. Вони передбачають, що МПР (малий прикордонний рух) необхідно використовувати за призначенням – для виїздів до рідних, з культурною метою, а не для перевезення сигарет та іншої контрабанди", – пояснює експерт.

Голова громадської організації "Завтра" Роман Тузяк каже, що від дозволу на місцевий прикордонний рух більше шкоди, ніж користі.

"Поляки, коли його запроваджували, вочевидь,і гадки не мали, які будуть наслідки. Звісно, не всі учасники МПР ввозять контрабанду в сусідню державу. Проте чимало жителів прикордонних територій масово перевозять сигарети та іншу контрабанду туди-сюди. Саме вони перекривали траси, вимагаючи повернення дозволу на малий прикордонний рух", – розповідає активіст.

І додає, що нині польська сторона запевняє, що скасування місцевого прикордонного руху – це тимчасово. Але він думаю, що таким чином сусідня держава вирішила провести експеримент, чи не зменшаться черги на кордоні, у яких доводиться стояти 6-8 годин.

 

Коментарі
16 Липня 2016, 20:35
Помилки виправте
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39